En äldre övervakningsbild som Köpenhamnspolisen släppt. Foto: AFP PHOTO/TT.
En äldre övervakningsbild som Köpenhamnspolisen släppt på den misstänkte gärningsmannen. Foto: AFP PHOTO/TT.
Köpenhamn

Två anhållna för medhjälp i Danmark

Ekot på plats i Köpenhamn
1:02 min

I Köpenhamn anhölls under förmiddagen två män misstänkta för att ha hjälpt gärningsmannen vid terrorattackerna i Köpenhamn i helgen. Den misstänkte, Omar Abdel Hamid El-Hussein, som sköts ihjäl av polisen i samband med att de försökte gripa honom igår morse, anses fortfarande vara ensam gärningsman. Men det kan fortfarande finnas medhjälpare på fri fot.

Enligt polisen tyder allt på att den misstänkte mannen, Omar Abdel Hamid El-Hussein, utförde de två terrorattackerna ensam. Men han har troligtvis fått hjälp, dels med att skaffa vapen dels med en plats där han kunde hålla sig undan.

Två män häktades nu under förmiddagen här i Köpenhamn, misstänkta för medhjälp till mord och mordförsök, något dom båda nekar till enligt Ekstrabladet.

Vid häktningarna kom det också fram att det kan finnas fler medhjälpare som fortfarande är på fri fot. Och polisens spaningsarbete/kartläggning av den misstänkte gärningsmannen samt utfrågningar fortsätter.

Det var bara några veckor sedan som 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein släpptes ut ur fängelset. Där han avtjänat ett straff för en uppmärksammad knivskärning ombord på ett pendeltåg för drygt ett år sedan.

I samband med knivskärningen efterlystes han av köpenhamnspolisen som varnade för att han kunde vara farlig. Men det var inte som terrorist han hamnat på polisens radar, utan som kriminell gängmedlem.

Däremot har man här i Danmark tidigare haft problem med att unga män rekryteras från gängen till radikaliserade islamistiska miljöer. Något som bland annat sker i fängelsemiljöer.

Omar Abdel Hamid El-Hussein är uppvuxen i ett av Köpenhamns socialt utsatta områden, i samband med knivskärningen tvingades han avsluta den praktiska utbildning han gick på och där han uppfattats som en duktig elev.

En före detta klasskamrat säger till DR att Omar Abdel Hamid El-Hussein mest umgicks med sina muslimska kompisar och inte var med på några av klassens fester.

Enligt uppgifter till danska medier så stod han inte under någon särskild övervakning av den danska säkerhetspolisen, PET, men han var känd där sedan tidigare just eftersom han tillhörde den kriminella gängmiljön i Köpenhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".