Danska flaggor på halv stång. Foto: Michael Probst/TT
1 av 3
Foto: Michael Probst/TT
Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Thomas Christensen. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
3 av 3
Thomas Christensen. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Köpenhamn

Köpenhamn bearbetar sorgen

Granne: ”Det känns underligt”
3:17 min

Efter helgens terrordåd som tog livet av tre människor så är stämningen dämpad i Köpenhamn, och flaggorna är hissade på halv stång. På Krystalgade syns fortfarande poliser med kulsprutor som bevakar. Och journalister från världens alla hörn är på plats.

Köpenhamnsbon Thomas Christensen bor nära där den andra terrorattacken utspelade sig i helgen.  Han har bråttom till jobbet, och berättar att den antisemitiska attacken hände nära hans hem, vilket kändes konstigt.

Och medan en polisbil som kan vara på väg efter någon annan misstänkt bakom terrordåden närmar sig, så säger han att han någonstans ändå väntade sig att det här skulle hända med tanke på de karikatyrer av profeten Muhammed som publicerades i Danmark för snart tio år sedan.

– Och vi vet vad som hände I Paris, säger han.

På flera ställen runt om i centrum av staden hänger danska flaggor på halv stång. Samtidigt fortsätter polisen med att kartlägga exakt hur den 22-årige gärningsmannen gick till väga och letar efter eventuella medhjälpare. Två personer har gripits som misstänks för att ha hjälpt honom skaffa vapen, enligt danska medier.

På en annan gata i stan håller Nina Poulsen på att låsa sin cykel. Hon har bråttom till jobbet men nickar allvarligt när jag frågar henne om helgens händelser.

– Det är förfärligt att någon som inte är integrerad i det danska samhället begår ett sådant här dåd, säger Nina som känner sig mer osäker i staden efter det som hänt.

Det är måndag och en ny vecka, men känns allting som vanligt?

– Att det har hänt något märks inte så mycket, förutom alla polissirener, men jag känner mig ändå mer osäker i staden, säger Nina Poulsen.

Ett stenkast ifrån Krystalgade där den antisemitiska attacken ägde rum går Karin till jobbet. Hon tänker vara med på kvällens minnesceremoni utanför den kulturlokal som attackerades i lördags.

– Det känns underligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".