Facklornas fladdrande k blåsten var det enda som hördes under den tysta minuten trots att det var så måna människor samlade. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
1 av 5
Facklornas fladdrande i blåsten var det enda som hördes under den tysta minuten trots att det var så måna människor samlade. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
2 av 5
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
3 av 5
Seherd som är kurd och muslim bar en flagga vid manifestationen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
4 av 5
-- Vi judar måste få utöva vår religion, säger Benny Moalem. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
5 av 5
Mark Nyeland och hans vän var på plats men följde ändå tv-sändningen via mobil för att kunna höra talen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
Köpenhamn

40 000 hedrade offren i Köpenhamn

Hör Jenny Sanner Roosqvists reportage
1:46 min

Runt 40 000 personer kom till minneshögtiden i Köpenhamn med anledning av attackerna där. De samlades inte långt från platsen där den första skottlossningen ägde rum på lördagseftermiddagen.

För Benny Moalem som är jude var det viktigt att vara med ikväll i en tid när judar möter många svårigheter säger han.

– Det är ju en svår tid för alla oss judar, det är orsaken till att jag är här. Vi måste också få leva och utöva vår religion, säger Benny Moalem.

Han var en av runt 40 000 som kommit för att delta i minneshögtiden och manifestera mot helgens två attacker, den ena mot en ungdomsfest i hans synagoga.

Trots mängden människor var det bara fladdret från dom några hundra facklorna som hördes under den tysta minut som statsminister Helle Thorning Schmidt kallade till.

– Idag är vi samlade för att minnas de dödade och de sårade. Våra tankar går till offren och deras familjer, sade den danska statsministern.

Serhed hade en kurdisk flagga vajande över huvudet. För honom var det viktigt att visa att han som kurd och muslim fördömer attackerna.

– Kurderna har också kommit hit för vi sympatiserar med det danska folket. Vi är emot terroristerna, säger han.

Alla fick inte plats på torget och stod längs gatorna runt om kring. Där var det svårt att höra, men Mark Nyeland och hans kompis löste det genom att följa med på tv-sändningen via mobilen. De var där för att manifestera att mångfald är viktigt i Danmark och att en man inte ska få förstöra det.

– En person ska inte få definiera vad vi förenas kring. Jag vill visa att det finns plats för alla, säger Mark Nyeland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".