Dator och uno svenningsson
Kalle Lind förstår inte riktigt par som har samma mailadress. Och Uno Svenningsson. Foto: TT
KALLE OCH TANKEFABRIKEN

Saker Kalle Lind inte begriper

Kalle och tankefabriken
5:40 min

Idag tänkte jag sjösätta en ny serie här i Kalle & tankefabriken. En underavdelning till avdelningen Kalle & tankefabriken, som i sig är en sorts mellanavdelning till P4 Malmöhus morgonprogram, som i sin tur är första avdelningen i P4 Malmöhus dagliga sändningar.

Uno Svenningsson. Har aldrig begripit. Tycker han sjunger som om han gurglar sig samtidigt. Sport. Har aldrig begripit. Varför ska jag titta på när andra gör det som jag tycker är så himla tråkigt att utföra? Kay Pollak. Har heller aldrig begripit. Tjänar miljontals kronor på att åka runt och hålla föredrag med titeln ”Att välja glädje”. Jag förstår inte att det budskapet kan kännas revolutionerande för nån. Är det nån som någonsin medvetet har valt sorg eller depression eller elände? Är det nån som faktiskt tänker: ”Just det, Kay, det har du rätt i, det är klart jag ska välja glädje, tack för tipset!”

Men allt det här finns det ju massor med människor som gillar, och det är de så klart i sina fulla rätt att göra. Det enda jag säger är att jag inte begriper det. Förmodligen är det mig det är fel på. Det är det nio gånger av nio.

Okej – är du beredd på det första ämnet i underavdelningen ”Saker Kalle Lind inte riktigt begriper”?

Par som delar mejladress.

Det förstår jag inte riktigt. Men det är relativt vanligt, det märker man inte minst här på radion när man ibland ber folk att mejla in. Inte sällan hittar man adresser typ peter.och.malin.nilsson@gmail.com, paret.iskander@comhem.se eller carl-gustaf.och.silvia@hovstaterna.se

Allt det här var bara exempel.

Som sagt: jag har förstås inga synpunkter på vad folk har för mejladresser, men jag tycker det är lite intressant hur man resonerar innan det blir på det viset. Jag gissar att de flesta av de här adresserna är ganska gamla och att man valde dem i en tid när det fortfarande var den gemensamma hemtelefonen som var den dominerande telefonen och man tänkte att det är väl lika logiskt att vi har en gemensam e-postadress som vi har en gemensam postadress. Vi behöver ju inte ha två olika brevlådor för våra brev, då ska vi ju inte behöva logga ut från ett mejlkonto och in på ett annat på vår gemensamma dator när vi ska kolla våra mejl.

Jag menar, för femton år sen, med modem, så tog det ju i snitt tjugofem minuter för en genomsnittsfamilj att ta sig ut på nätet.

I det läget vill man snabbt kunna kolla av sina mejl, så man kan logga ut igen och komma åt telefonen. Man använde ju samma lina till dator och telefon. Nu pratar jag ju om en tid för ohyggligt längesen, faktiskt förra årtusendet. Eller åtminstone början på detta.

Det är kanske ett skäl till att man delar e-postadress: att man en gång i tiden tyckte det var något enklare. Sen kan det också ha varit så att den ena halvan av paret tyckte det var självklart och att den andra halvan inte riktigt kom på nåt motargument. ”Vadå? Varför vill du inte dela e-postadress med mig? Får du hemliga mejl eller?” ”Nej nej, du har rätt, det är klart att vi ska dela mejladress. Allt annat låter ju direkt dumt.”

Som sagt: en sak jag inte begriper. Par som delar e-postadress. Förklara gärna för mig genom att mejla karl.lind.och.johanna.m…. Nej, skoja bara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".