Köpenhamnsbor lägger blommor utanför synagogan i Köpenhamn. Foto: Rumle Skafte/TT.
Terrordåden i Köpenhamn

Man gripen efter terrordåden i Köpenhamn

Sökte igenom källare med hundpatrull
1:54 min

Polisen i Köpenhamn grep i natt en ung man i det bostadsområde där den misstänkte gärningsmannen för attackerna i helgen bodde.

Under natten har polisen sökt igenom området med hundpatruller eftersom den misstänkte mannen kan ha gjort sig av med något när han jagades av polisen.

Minst nio polisbilar och fyra polispiketer fann i natt på plats vid Mjölnerparken, det socialt utsatta område på Nörrebro i Köpenhamn där den misstänkte gärningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein bodde, det säger ögonvittnen till Danmarks Radio.

Med hjälp av hundpatruller har de letat igenom bland annat källarutrymmen i de många hyreshusen i området. Polisen vill inte säga om tillslaget är kopplat till attackerna i helgen och deras jakt efter fler medhjälpare.

I går häktades två män misstänkta för att ha hjälpt den misstänkte gärningsmannen bland annat med att få tag på vapen och ett gömställe. I samband med häktningen kom det fram att polisen letar efter fler medhjälpare och på eftermiddagen gick polisen ut till allmänheten och efterlyste vittnen från ett internetcafé där den misstänkte gärningsmannen var på lördagkvällen, eventuellt tillsammans med någon.

Danska folket har visat sin avsky för attackerna bland annat på sociala medier och genom att lägga ned blommor på dom två platserna för attentaten. Och igår kväll samlades mellan 30 000 och 40 000 människor inte långt från den första gärningsplatsen för att hylla offer och anhöriga och lyssna till tal och sång. På plats fanns bland andra en av den franska tidingen Charlie Hebdos skribenter som sa att det är viktigt att inte låta sig skrämmas.

En av de som deltog i manifestationen just för att visa att danskarna inte låter sig skrämmas var Nanna Ydo som jobbade intill synagogan under attacken, hennes arbetsplats blev igenstängd och allt kändes väldigt skrämmande och hemskt säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".