Foto: SR/TT
Foto: SR/TT
Terrordåden i Köpenhamn

Danmark enades i multikulturell ceremoni

Jenny Sanner Roosqvist rapporterar
6:22 min

I Köpenhamn igår kväll hölls en minnesceremoni med anledning av attackerna i helgen. Runt 40 000 personer hade samlats inte långt från platsen där den första skottlossningen ägde rum på lördagseftermiddagen.

– Det var väldigt stämningsfullt, och det var väldigt mycket folk, vissa kom inte ens fram till torget där talen hölls, säger Sveriges Radios reporter i Köpenhamn, Jenny Sanner Roosqvist.

– Man ville vissa att man är för mångfald och att man inte är rädd. Man ville också hylla offren. Det var trångt men det var en väldigt god stämning.

Vad hände på ceremonin?

– Polisen som hyllades mycket talade bland annat. Den danska statsministerna givetsvis men också utländska representanter. Det var även medarbetare på tidningen Charlie Hebdo.

– Det var en kurd som sjöng på svenska, det var en dansk statsminister som pratade franska, vi hade vänsteraktivister som hyllade polisen, judisk talesperson som sörjer med muslimerna, det är multikulturella Danmark. Det sammanfattar ganska bra vad människorna där kände.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".