Synagogan i Malmö
På måndagen sattes det upp massvis med hjärtan på staketet utanför synagogan i Malmö med anledning av terrordåden i Köpenhamn. Foto: Erika Oldberg/TT
Malmö

Vill kamerövervaka synagogan i Malmö

Andreas Schönström (S): " Åtgärden betyder mycket"
5:35 min

Kommunen hade igår ett möte om konkreta saker de kunde göra för att öka tryggheten för den judiska församlingen i Malmö efter händelserna i Köpenhamn då en judisk man sköts ihjäl. En konrekt åtgärd är att börja med kameraövervakning.

– Vi kom fram till att de tre största sakerna på listan var önskemål av ökad förstärkning av säkerhet på deras förskola, det andra var ersättningar till trygghets- och säkerhetsskapande åtgärder, och det tredje var kameraövervakning av församlingslokaler och framförallt på synagogan, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor.

Kommunen har varit i kontakt med regeringen och ansvariga ministrar.

Länsstyrelsen ansåg tidigare att platsen inte var så pass brottsutsatt och avslog ansökan om att synagogan skulle kameraövervakas.

– Detta har inte förändrats och när man läser deras och polisens motivering till varför föreslår avslag på judiska församlingens ansökan blir man förundran. Om man tittar enbart på adressen för synagogan är det sant att det inte sker mycket brottslighet men man får titta på målet i sig. Man borde första att det finns en särskild hotbild mot religiösa samfund och deras lokaler eftersom det finns en symbolik.

Kameraövervakning är alltid en kontroversiell fråga?

– Jag kan tycka att det är en ganska enkel åtgärd men som betyder mycket och ökar trygghetenm. Vi pratar om särskilda platser och särskilda lokaler inte på varenda gata.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".