Anders Lindbäck, sjuksköterska på ungdomsmottagningen i Helsingborg.
1 av 2
Anders Lindbäck, sjuksköterska på ungdomsmottagningen i Helsingborg. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Skånes rullande ungdomsmottagning. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
2 av 2
Rullande ungdomsmottagning. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Helsingborg

Ungdomsmottagningen jagar fler killar

Sjuksköterska: ”Steget att söka hjälp är längre för killar”
3:06 min

Ungdomsmottagningen i Helsingborg gör nya satsningar för att locka fler till sin verksamhet. Bland annat vill man få dit fler killar. Anders Lindbäck som är sjuksköterska på ungdomsmottagningen tror att steget ibland är större för killar när det gäller att söka hjälp.

– Vi brukar landa på tio till 15 procent av besökarna hos oss som är killar, säger Anders Lindbäck, sjuksköterska på ungdomsmottagningen i Helsingborg,

Frågan är varför killarna inte dyker upp på ungdomsmottagningarna, för detta är ett problem som man enligt Anders Lindbäck, upplever på de flesta mottagningar runt om i landet, trots att det finns flera undersökningar som visar att den psykiska ohälsan ökar främst bland just pojkar och unga män. Så förmodligen handlar det knappast om att behovet inte finns.

– Vi kan ganska snabbt lindra den oro man känner om man faktiskt vågar komma hit och vågar ställa de frågor och vågar göra en undersökning. Det kan under lätta så otroligt mycket så man slipper bära på den oron själv.

För fyra år sedan gjordes den första satsningen på killar på ungdomsmottagningen i Helsingborg, men resultatet har inte riktigt blivit vad man önskat sig. Därför gör man alltså nu ett nytt försök och ett led i den hör satsningen är att anställa en man till.

Killar som borde, men som struntar i att söka hjälp riskerar att må dåligt i onödan, men det finns även andra faror med att inte söka hjälp när man skulle behöva.

– Jag jobbar jättemycket med sexuellt överförda sjukdomar och där är det viktigt att man faktiskt kommer och testar sig för det är det viktigaste redskapet vi har för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar. Annars är det risk för att det får ökad spridning.

Men det finns även andra grupper som ungdomsmottagningen försöker nå. Till exempel har man sett att ungdomar från Höganäs inte besöker dem lika ofta som man skulle kunna förvänta sig, och därför ska man från den 16 mars ha en mobil ungdomsmottagning i Höganäs en gång i veckan.

– Där kommer vi också att gå ut mer aktivt i skolorna för att locka de ungdomarna till oss, säger Anders Lindbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".