Polishästar red in bland demonstranter vid Svenskarnas partis valmöte i Limhamn. Foto: Drago Prvulovic/TT
Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö

Kan bli ny utredning av Limhamnskravaller

Biträdande regionpolischef: "Vi är i en förtroendebransch"
2:13 min

Den tidigare hemliga filmsekvensen från den nedlagda förundersökningen av kravallerna i Limhamn i augusti förra året kan leda till att förundersökningen återupptas. I filmsekvensen finns, enligt polisledningen, besvärande detaljer, när poliser begär att ridande poliser skall rida ner våldsamma demonstranter.

– Rent teoretiskt skulle det kunna få en konsekvens att man tycker att det här är något som ryms inom epitetet tjänstefel och då kan man driva ett sådant ärende. Det innebär i sig att förundersökningen skulle kunna öppnas upp på nytt, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström.

Polisledningen har alltså återemitterat filmsekvensen till enheten för särskilda utredningar, den fristående grupp som driver all utredningsverksamhet som är riktad mot polisanställda.

Utredning kan ha missat filmsekvensen

Det var den 23 augusti i fjol som en handfull nazister i Svenskarnas parti skulle hålla valmöte på Limhamns torg och möttes av över tusen motdemonstranter, men också av en större grupp svartklädda demonstranter som försökte ta sig förbi avspärrningarna och kastade vätskefyllda flaskor och olika föremål mot polisen. Flera demonstranter skadades då polishästar sattes in för att skingra demonstranterna. Förundersökningen som gällde polisens agerande lades ner i december förra året då åklagaren bedömde att polisens agerande var korrekt med tanke på hur de våldsamma demonstranterna uppträdde. Men idag vet inte polisledningen om utredarna missat filmsekvensen där poliser begär att ridande poliser skall "rida ner de här svartklädda."

– Det är inte klarlagt och vår avsikt är att försäkra oss om att de inte har gjort det. Det är ju ett väldigt omfattande material de har gått igenom och det är inte säkert att man snappat upp all radiotrafik och tittat igenom väldigt mycket band. När vi då själva uppmärksammar det så vill vi ju försäkra oss om att det varit föremål för bedömning, säger Jarl Holmström.

Vill ha snabbutredning

Det är också oklart om polisernas begäran om att ridande poliser skall sättas in sammanfaller med tidpunkten då polisrytteriet faktiskt red ner demonstranterna. Men trots att filmsekvensen nu kan slå tillbaka mot polisen och leda till att den nedlagda förundersökningen tas upp på nytt vill polisledningen ändå ha frågan snabbutredd.

– Vi är i en förtroendebransch och då är det viktigt att vi inte på något sätt kan ifrågasättas, att vi försöker dölja något. Istället visar vi här att vi är öppna med det som kan vara av intresse för allmänheten, säger Jarl Holmström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".