Mischa Billing, vinkännare och doftspecialist från Lund som är jurymedlem i Sveriges mästerkock. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Mischa Billing. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Mat och dryck

Mischa når ut med doft och smak

"Inte bara servera dyra viner till rika"
3:39 min

Mischa Billing från Lund är numera inte bara sommelier och specialist på att kombinera mat och dryck - utan också TV-kändis som en av de tre jurymedlemmarna i Sveriges mästerkock. Dessutom vill hon genom doft och smak göra vården i livets slutskede bättre.

– Tillsammans med två designers jobbar jag med hur doft och smak kan göra den psykosociala miljön bättre inom den palliativa vården. Vi har ett projekt med Uppsala Hospice, berättar Mischa.

Andra saker som hon prövar är att få gästernas kunskap att berika restaurangerna - och att göra krogmiljön lite roligare.

– Jag vill inte bara vara i en fine dining-miljö och servera dyra viner till rika människor.

Mischa Billing blev känd i Lund på 1990-talet när hon jobbade på den välkända krogen Petri Pumpa. Hon slog igenom som sommelier  - vinkännare - , fick utmärkelsen Årets näsa två gånger och har sedan gått vidare till att bli lärare i doft och smak vid restaurangutbildningen i Grythyttan.

Och nu är hon alltså ett välkänt ansikte inte bara för kroggäster och branschfolk, utan också för TV-tittarna.

– Jag funderade lite först. Men jag gillar ju programmet, att amatörerna går in så seriöst för sin matlagning. Och så var det ju häftigt att nå ut med doft och smak i alla hem.

Fast att ta farväl av utslagna deltagare känns svårt, erkänner Mischa Billing.

– Då kan man se att jag har en tår i ögonvrån och att underläppen darrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".