Rivningen av skjulen längs med Vankivavägen beräknas vara klar redan ikväll. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio
Rivningen av skjulen längs med Vankivavägen beräknas vara klar redan ikväll. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio
Hässleholm

Valstugor blir hem för EU-migranter

"Hade redan de här resurserna i kommunen"
1:44 min

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Hässleholm klubbade idag igenom förslaget att erbjuda de EU-migranter som bosatt sig vid Vankivavägen ett antal friggebodar på en kommunal tomt.

Det rör sig om ett 20-tal EU-medborgare som sedan en vecka tillbaka och utan kommunens tillstånd bosatt sig på en lite remsa mark utmed Vankivavägen. Kommunen har sedan dess fått in klagomål, bland annat om nedskräpning, tutande bilar och störande röklukt. EU-medborgarna själva har också vittnat om att det under helgen kastats stenar och smällare mot skjulen.

Från kommunens sida har man uppfattat att EU-medborgarna varit utsatta för en stor säkerhetsrisk, inte minst för att deras provisoriska skjul ligger bara några meter från en tungt trafikerad väg. Därför var man tvungen att agera, berättar socialdemokraten och kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim.

- Det gör ju också att grannarna som bor där uppe efter Vankivavägen berörs av situationen, men också att vi står i ett läge med vad som kan hända om andra saker kastas in i lägret. Så det var mycket ur ett säkerhetsaspekt som vi sa att det inte kunde vara kvar, säger hon.

Men ett medborgarförslag som liknar det beslut som nu fattats kom in till kommunen redan i slutet av december. Hässleholmaren som skickade in förslaget fick svaret av kommunchefen att hennes e-post skulle vidarebefodras till socialförvaltningen för handläggning. Men enligt Lena Wallentheim är idén om att använda de gamla valstugorna som bostäder för de utsatta EU-medborgarna ett resultat av tjänstemännens arbete.

- Vi betade av väldigt många olika tankar i den här gruppen när vi samlades. Tjänstemännen hade kartlagt alla möjligheter som vi hade och vi kom då fram till att i och med att vi hade den kommunala tomten och de här Friggebodarna så var det en lösning. Så det växte fram under resans gång från de som jobbade i den här gruppen, säger Lena Wallentheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".