Köpenhamnsbor lägger blommor utanför synagogan i Köpenhamn. Foto: Rumle Skafte/TT.
Foto: TT.
Danmark

Så vill danska oppositionen förebygga terrorism

"Befolkningens trygghet står på spel"
1:53 min

I dag bröt de borgerliga partiledarna i Danmark den tvärpolitiska sammanhållning som dominerat dansk politik dagarna efter attentaten i Köpenhamn. I en debattartikel i Jyllandsposten lanserar nu oppositionen ett fempunktsprogram för att förebygga framtida terrorattentat.

– Först och främst är det befolkningens trygghet som står på spel. Det är en fråga om att vi ska kunna gå på våra gator och möta varandra som vänner och att PET har koll på de som inte är vänner, säger Anders Samuelsen, partiledare för Liberal Alliance till danska TV2.

Det blåa blockets förslag går bland annat ut på att ge polisen extra resurser, mer utbildning och bättre utrustning. Samarbetet mellan danska och internationella myndigheter ska förstärkas och mer modern teknik ska underlätta polisens arbete. Sen vill man även göra insatser för att förebygga radikalisering av intagna i landets fängelser.

Det här utspelet kommer efter en färsk opinionsundersökning som visar att 63 procent av danskarna vill ha ökade anslag till terrorbekämpning. Att initiativet, som kommer knappt fyra dygn efter attentaten, skulle vara ett sätt att utnyttja situationen för politisk vinning, tycker de konservativas partiledare Søren Pape Poulsen är rent trams.

– Får man inte föreslå någonting politiskt? Nu måste vi komma vidare, det här handlar om vårt lands säkerhet.

Sedan attentaten i Paris för en dryg månad sen har den danska regeringen jobbat på ett förslag med fokus på terrorbekämpning och igår flaggade statsminister Helle Thorning Smith för att man snart skulle offentliggöra vad man kommit fram till.

Men de borgerliga partierna förekom alltså regeringen i frågan och socialdemokraternas rättsordförande Trine Bramsen, är kritisk till oppositionen och deras agerande.

– Jag tycker vi ska ge polisen och myndigheterna tid till att fortsätta sin förundersökning och det är faktiskt bara några få dagar sedan att det sista skottet ljöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".