Lotta Cederfeldt, trafikpedagog på Gatukontoret i Malmö som fått Nordiskt vägforums pedagogiska pris. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Lotta Cederfeldt. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Malmö

Prisad Lotta lär barn om trafik

Möt den prisade trafikpedagogen här
4:10 min

Lotta Cederfeldt är lågstadieläraren som blev trafikpedagog i Malmö. Nu har hon fått Nordiskt Vägforums pedagogiska pris för sina insatser. Och hon vill få oss alla att samarbeta bättre i trafiken.

– Vi ska inte hacka på varandra, utan samarbeta. För ena dagen är vi ju fotgängare, nästa dag cyklar vi och den tredje dagen är vi ju bilister, säger Lotta.

I tio år har hon jobbat på Gatukontoret i Malmö med att lära skolbarn mer om trafiken.

– Trafiken försvann ur läroplanen på 90-talet, och då valde lärarna förstås att fokusera på annat. Nu är trafiken tillbaka. Men vi har en förlorad generation.

När Lotta åker ut till skolorna är hon inte ensam. Då är också Lotta Giraff med.

– I England jobbar man mycket på det sättet, att använda djurfigurer för att lära barnen. Och jag tänkte - varför inte i Malmö? Så vi ordnade teckningstävling och fick in massor av fina förslag, då hittade vi giraffen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".