Gitte Wille, Region Skånes kulturchef. Foto: David Richter
Gitte Wille, Region Skånes kulturchef. Foto: David Richter
Malmö

Kulturchefen ville stoppa symfonipengar

Region Skånes kulturchef ville i höstas sänka bidraget till Malmö symfoniorkester, men politikerna i satte stopp. Det framgår av en mailkonversation som Kulturnytt tagit del av.

Det var i arbetet inför 2015 års budget som kulturchef Gitte Wille rekommenderade att Region Skånes kulturnämnd skulle sänka bidraget till Malmö symfoniorkester. Men politikerna i kulturnämndens presidium valde att gå emot kulturchefen.

"Principiellt är detta allvarligt" skriver kulturchefen Gitte Wille i sitt mail till politikerna i kulturnämndens presidium, och menar att det inte är försvarbart att fortsätta betala ut pengar till Malmö symfoniorkester eftersom orkestern inte fullgjort det man fått pengar för - alltså att bygga ut numerären. I tio år har Region Skåne betalat ut pengar utan att orkestern blivit större.

Kulturchefens förslag var att sänka bidraget med 2,2 miljoner. Men så blev det inte. Ordföranden då, miljöpartisten Yngve Petersson, hävdar att han förvisso själv ville sänka bidraget, men förstod att han inte skulle få majoritet för ett sådant förslag efter att ha diskuterat med andra partier. Och varför de skulle säga nej förklarar han så här.

– Det är lite känsligt, det innebär att en organisation som redan har det knepigt blir utan ytligare resurser. Då kan man beskyllas för att skapat en värre situation, säger miljöpartisten Yngve Petersson.

Nu påstår Yngve Petersson att frågan kommer att bli aktuell igen. Och det kanske snabbare än han tror, för nu säger Julia Branting styrelseordförande i Malmö live konserthus, bolaget som numera innefattar symfoniorkestern, att även hon vill ha en lösning.

– Det är inte bra att det finns en sådan här konflikt. Vi måste få fram alla de här avtalen och sen hoppas jag på ett trepartsamtal och hitta en lösning som alla tycker är bra, säger Julia Branting styrelseordförande i Malmö live konserthus, bolaget som numera innefattar symfoniorkestern,

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".