Caroline Lind i skepnaden av det snälla arkivspöket Gaste. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
1 av 2
Caroline Lind i skepnaden av det snälla arkivspöket Gaste. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Lund

Gasta visar hur kokslov blev sportlov

3:21 min

Sportlovet fyller 75 år i år, och på Arkivcentrum Syd i Lund får barn, under den här sportlovsveckan, följa med det snälla arkivspöket Gasta in i arkiven för att se hur sportlovet såg ut förr i tiden.

– Jag är det snälla arkivspöket Gasta och bor här på Gastelyckan. Idag visar jag barnen vad man kunde göra förr i tiden på sportlovet, säger Caroline Lind på Arkivcentrum Syd.

Först kallades det för kokslov, eftersom man behövde spara på kokset under vintern förr och då beslutades det att barnen skulle få ledigt. Caroline Lind som spelar spöket Gasta har också tagit fram en gammal kälke, en spark och lite annat smått och gått som barngrupperna får titta på längs färden. Bland annat har hon hittat gamla broschyrer från Kul i Lund från 1975.

– Jag är Gasta och bor här på Gastelyckan. Idag visar jag barnen vad man kunde göra förr i tiden på sportlovet, I början var det mycket fokus på sport för att barnen inte skulle bli slappa, säger Caroline Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista