Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Danmark

Ny terrorplan i Danmark

Statsministern: "Vi står inför nya utmaningar"
1:34 min

Idag lade den danska regeringen fram sin nya plan för att bekämpa terror. Nästan en miljard danska kronor ska satsas på ett tolvpunktsprogram.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt sa idag vid en presskonferens att åtgärdspaketet inte är ett hastverk utan något man arbetet med sedan attentaten i Paris för en dryg månad sen.

– Vi står inför nya utmaningar som kräver nya svar. Och det är ju utan tvekan så att vi ska ha ett starkt skydd mot terror, sa Helle Thorning-Schmidt.

Danmark har redan idag ett starkt skydd mot terror men terroristerna hittar ständigt nya vägar för sina angrepp vilket gör att vi står inför nya utmaningar, sa Helle Thorning Smith. Därför lanserar regeringen nu ett antiterrorpaket med tolv punkter som ska införas under dom kommande fyra åren till en kostnad av 970 miljoner.

En central del är att den danska underrättelsetjänsten ska ges bättre möjligheter för att kunna övervaka kriminella miljöer och enskilda personer och säkerhetspolisen, PET, ska få tillgång till relevanta uppgifter som flygbolagen har om sina passagerare. Samtidigt utvidgas PET:s livvaktsstyrka.

Efter att polisens förundersökning efter attentaten i helgen är färdig kan det utifrån den visa sig att fler åtgärder behövs, sa statsministern som dock påpekade att inget land kan helgardera sig mot terror.

– Det är tyvärr inget land som kan gardera sig mot terror. Inte heller Danmark. Men vi kan göra allt vad vi kan för att förebygga att det sker terrorangrepp och det ska vi göra genom att ha de nödvändiga verktygen och vi ska också säkerställa att vi har den nödvändiga beredskapen om det sker, sa statsminister Helle Thorning Smith.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".