Isra Aziz besöker öppna förskolan i Nydala med sin dotter. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
1 av 2
Isra Aziz är med sin dotter på öppna förskolan. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Informationsbroschyren om förskolan finns på 21 språk. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Informationsbroschyren finns på 21 språk. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Fler språk ska locka till dagis

Frida Jönsson, förskoleförvaltningen om informationsbroschyrerna på 21 språk
3:08 min

För att ge fler barn en chans att gå på förskolan har Malmö stad skrivit ihop informationsbroschyrer på 21 olika språk.

Genom att sprida broschyrerna på exempelvis BVC och andra mötesplatser hoppas förskoleförvaltningen att nå till fler föräldrar än vad man gör i dag.

– Ja, det tycker jag verkar bra för när jag var gravid så fick jag ingen information. Då slipper blivande mammor fråga grannar och andra mammor, för man hittar inte informationen själv, säger Isra Aziz, som besöker öppna förskolan i Nydala med sin dotter.

Arabiska, polska, romani, somaliska och bosniska är bara några av de språk man kan läsa om hur förskolan fungerar. Det står bland annat vilken ålder som gäller, vad som kostar och vad som är gratis men också varför det är viktigt för barnen att gå på förskolan.

– Det är viktigt för att alla ska få reda på vad förskolan är och vad förskolan gör. Att det både är en pedagogisk verksamhet men också att man leker och lär och det på ett sätt är en skolförberedande verksamhet. Den sociala biten är också viktig att barnen träffar varandra och utvecklar sitt språk, säger Frida Jönsson på förskoleförvaltningen.

På öppna förskolan i Nydala är det full fart. Här träffas föräldrar med både svensk och utländsk bakgrund. Barnen leker ihop och föräldrarna lär känna varandra. För Isra Aziz var öppna förskolan givet men att sätta barnen i förskola var inte lika självklart och hon tror att ju mer föräldrarna får reda på ju lättare blir det för dem att lämna sina barn.

– Jag var rädd att lämna mina barn på förskolan. Om man får reda på mer, lite bilder och mer information så hade kanske fler föräldrar vågar. Det är ju viktigt att barnen får träffa varandra, de både leker och lär av varandra.

Broschyrerna som förskoleförvaltningen satsat på nu är bara början på ett större arbete.
Man hoppas få igång ett samarbete med bland annat migrationsverket, BVC, olika mötesplatser och öppna förskolan men också att hitta på flera olika sätt ska försöka nå ut till föräldrar. Isra Aziz och hennes syster Fatima funderar lite över hur man skulle kunna göra.

– Kanske någon film på hemsidan på olika språk där man kan visa hur det går till och vad som händer på förskolan. Annars riskerar de som inte kommer ut och träffar andra att missa att förskolan finns. Det är ju synd om barnen om de stannar hemma bara för att föräldrarna inte vågar för att de vet för lite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".