Pengar, sedlar
Allt fler får betala tillbaka sitt bostadsbidrag till Försäkringskassan. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.
Sverige

Många måste betala tillbaka bostadsbidrag

"Jag trodde det var ett skämt att det var så mycket pengar"
1:26 min

Nu skickas 240 000 brev till personer som fick bostadsbidrag under 2013 och en tredjedel måste nu betala tillbaka. 

Marie Silfverberg jobbar på Försäkringskassan som ansvarar för bostadsbidragen ger sina tips för hur du undviker skuldträsket.

 • Använd bostadsbidragsappen!

  "Vi lanserade nyligen en egen app. Den ska hjälpa kunderna att hålla koll på sina inkomster. I den lägger man in uppgifterna om sitt bostadsbidrag och så skriver man in hur mycket man tjänar. Om man börjar närma sig en inkomstgräns så varnar appen och säger åt en att kontakta Försäkringskassan."
 • Läs informationsbladet!

  "Vi skickar ut ett informationsblad till alla som blir beviljade bostadsbidrag så att alla ska förstå hur allt hänger ihop. Den förklarar också hur alla uppgifter som ligger till grund för beslutet om bostadsbidraget."
 • Tänk igenom dina inkomster!

  "Det är viktigt att du räknar ut på ett ungefär hur resten av året ser ut. Hur mycket kommer du sommarjobba? Kommer du extrajobba? Tänk igenom innan du fyller i."
 • Tänk när på året du söker!

  "Bostadsbidraget söker man kalenderårsvis, så om du sitter just nu och ska söka så vet du ju hur mycket du tjänat i januari och hittills i februari. Det är en bra tid att söka för det kan vara lättare att ha översikt över resten av året. Om du söker i oktober till exempel påverkas de inkomster du haft tidigare under året huruvida du får bostadsbidrag eller inte."
Fråga

Det här gäller:


Bostadsbidraget riktar sig till barnfamiljer eller till dig som är mellan 18 och 28 år med låga inkomster.

Hur mycket du får beräknas utifrån hur höga boendekostnader du har och din inkomst.

Cirka 240 000 personer får bostadsbidrag i Sverige i dag.

Om personen tjänat mer pengar än vad som sagts måste hen betala tillbaka. Om personen tjänat mindre får istället personen tillbaka pengar, men det senare är relativt ovanligt.

För att ansöka om bostadsbidrag så går du in på Försäkringskassans hemsida och beställer blanketter.

Källa: Forsakringskassan.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".