Kurator John Peter Nilsson framför Dardels Den döende dandyn som ställs ut på Moderna museet i Malmö. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Kurator John Peter Nilsson framför dandyn. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Kultur

Döende dandy livar upp Malmö igen

Hör David Richters reportage om utställningen
5:06 min

Nils Dardels klassiska tavla Den döende dandyn hälsar på i Malmö igen. Under några år på 80-talet ägde Fredrik Roos, skaparen av Rooseum, tavlan och nu när Moderna museets stora Dardelutställning kommer till Malmö följer den döende dandyn med.

Utställningen som tidigare varit i Stockholm har anpassats för de lite mindre Malmölokalerna. Och den öppnar imorgon lördag.

Att Dardel var aristokrat, dandy och bisexuell är väl känt om Nils Dardel. Men han var också oerhört ärlig i sin konst och dessutom inte utan självdistans.

– Dardel levde mitt i modernismen. Han borde vara modernist, men var det inte fullt ut. Och det är lite av en gåta, säger kuratorn John Peter Nilsson.

Och det har också gjort det svårt för konsthistorien att placera Dardel i ett fack.

Figurerna i hans bilder var ofta smala, androgyna, elegant klädda och i bland i flott miljö, men han gjorde också också skildringar av drömmar och emellanåt hade han en stil som liknade en begynnande surrealism. I hans konst kunde man ibland skönja en paradisisk lycka, men gärna med en hint om att det kommer att ta slut - att det finns ett allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".