Skåne

Kostar pengar att skänka pengar

1:10 min

I Knislinge och Kviinge församling kan man skänka kollekt på modernt vis - alltså att du kan föra över pengarna med elektroniska tjänster som Swish. Men även där kommer det att kosta att skänka.

Kyrkan får betala en avgift till banken för varje gång man sätter in kollektpengarna, och nu utreds andra sätt att kunna skänka pengar, det här har Sydsvenskan uppmärksammat idag.

I Knislinge och Kviinge församling har man haft möjligheten att ge kollekt via mobilen sedan advent ungefär, och är nöjda med det. Många ger lite mer än de där få kronorna som skramlar i fickan och det är enkelt och modernt, säger Magnus Nilsson.

– Man tar helt enkelt fram sina telefoner, och skickar över en femtilapp eller hundralapp. Det visar sig att vi får in en hel del till i gåvor och kollekt, när vi har den här moderna möjligheten att ge pengar, säger han.

Men - även det här kommer att kosta. Från och med årsskiftet 2015 / 2016 kommer varje överföring att kosta 1,50 och Magnus Nilsson ordförande i Knislinge pastorats kyrkoråd vill uppmana bankerna att ändra på det när det gäller idéell verksamhet och välgörande ändamål.

– Det är inga stora pengar, och jag menar att bankerna skulle kunna ta ställning och på så sätt bidra, säger Magnus Nilsson.