#IBS #magtarm

IBS-patienter tas inte på allvar

1:32 min

Patienter som söker för mag- och tarmsjukdomen IBS, Irritable Bowel Syndrome, blir inte tagna på allvar av sjukvården. En del blir inte ens undersökta.

Det här menar Bodil Ohlsson som är professor och överläkare vid internmedicinska kliniken på Skånes Universitetssjukhus Malmö och har forskat kring IBS i snart 20 år. Folksjukdomen som nästan var sjunde svensk har och med symptom som återkommande diarré, förstoppning, gasig mage och kraftiga magsmärtor.

– Att de inte blir tagna på allvar och att de inte bryr. Detta hör jag ju hela tiden från patienterna, säger Bodil Ohlsson.

Ofta går diagnostiseringen i primärvården, där de flesta patienter stannar, ut på att man ska utesluta andra mag- och tarmsjukdomar som exempelvis Crohns och ulcerös kolit samt cancer i tarmen och gluten- och laktosallergi.

Stefan Nilsson är verksamhetschef på Centralsjukhuset i Kristianstad, CSK, och är specialist på området sedan många år tillbaka.

– Vi tidigare inom vården när vi förstod det hela sämre och när vi hade sämre behanlingsmetoder än idag, så blev det kanske lite av en slaskdiagnos. Men det är något vi absolut måste arbeta bort, säger Stefan Nilsson.

Det dröjde sex år av magsmärtor innan Josefin Trogen från Kristianstad kände att hon blev tagen på allvar, fick sin diagnos och ett läkarbesök som hon var nöjd med - och då blev hon inte ens undersökt.

– Sen var jag hos läkaren för två veckor sedan och då sa hon att utifrån det du berättar så är det IBS. Hon tryckte inte ens på magen, säger Josefin Trogen.

Är det rimligt att få diagnosen IBS utan att ha fått någon utredning?

– En viss basal utredning tycker jag alltid att man ska göra. Titta lite grann, göra en enkel utredning med exempelvis blodprov och kanske även en rektoskopi, säger Stefan Nilsson.

Att inte bli tagen på allvar som patient, det kan få konsekvenser.

– Att man inte orkar med sitt arbete, att man kommer in i en ond cirkel med sjukskrivningsperioder. Att man psykisk mår dåligt av att inte bli tagen på allvar, säger professor och överläkare Bodil Ohlsson.