Kalle och tankefabriken

Allsång tacksam hackkyckling

4:01 min

Finns det ett fenomen så finns det en parodi. Har någon en gång börjat med att sjunga allsång på ett trevligt och frejdigt vis så kan man vara säker på att någon travesterat det där trevliga och frejdiga viset.

Peter Apelgren till exempel agerade överhettad allsångsledare i Parasit-tv. Skämtet är att han är otrevlig. Allsångsledare brukar snarare vara övertrevliga.

Allsång förknippas ju med att de som sjunger, det vill säga alla, inte sjunger så bra. Det kan man skämta med. Till exempel genom att låta folk sjunga bra. I en gammal Hasse och Tage-revy leder Tage Danielsson allsången och publiken visar sig sjunga påfallande bra.

Bengt Sändh heter en trubadur som gärna arbetar med det bullriga och burleska. Han tvingade också sin stackars publik att sjunga med ibland. Och inte bara det. De skulle kroka arm också. Och just som de hade som roligast så tröttnade han. När jag tänker på det så gjorde Hasseåtage ett annat nummer på tema allsång också. Här var det mer det där krokaarmeriet som man ibland utsätts för som publik som de gjorde sig roliga över. Deras nummer ”Vi håller om varandra” började med att publiken uppmanades att hålla om varandra och fortsatte sen helt logiskt med att publiken skulle kyssa varandra.

Sen finns det ett urgammalt Povel Ramel-nummer också. Det utspelar sig på en firmafest där Povel är en anställd som skrivit en ny rolig text på välkänd melodi och tvingar hela firman att sjunga med. Igenkänningsfaktorn var hög hos publiken på 50-talet och är det kanske fortfarande.

Som sagt, finns det ett fenomen kan man ge sig katten på att någon har parodierat det.