Malmö

Sofielundsbarn väntar på egna äpplen

3:09 min

Barnen i Sofielund i Malmö har fått ett eget äppelträd. Kommunen skänker trädet till de som går på stadsdelens förskolor och lågstadier. Under stort pompa och ståt planterades trädet i dag.

– Det är inget skatbo, det är ett äppelträd!

Stefan Lenartsson på Mötesplats Seved har rätt. Visst är det ett äppelträd som står på Sevedsplan. Under förra året åkte förskolorna i Sofielund till äppelplantage i Skåne och plockade äpplen.

Syftet var att de skulle förstå hur maten hamnar på bordet och få se mer av den skånska naturen. Stefan Lenartsson frågade kommunen om de ville skänka ett äppelträd, och så blev det. Trädet som planteras är fem år gammalt och förhoppningsvis en källa till kunskap och must.

– Om vi nu får några äpplen, tänk hur de kommer bli världens bästa äppelmust.

Äkta Sevedsmust?

– Ja, äkta Sevedsmust från början till slut.

Jonatan Falk är chef för tre förskolor i Sofielund och han är lyrisk över att pedagogerna har tagit med barnen på äppelplockning och plantering.

– Jag tycker det är jättebra att barnen får lära sig lite om naturen, det är stadsbarn som inte vet så mycket om var grejerna kommer från, säger han.

Trädet planterades av barnen på Seveds förskola och kommer framöver att skötas om av den ideella föreningen Odlingsnätverket Seved.