Malmö

Elever går till stängd skola idag

2:31 min

Det blir ingen undervisning för högstadieeleverna på Värner Rydénskolan idag. Ändå ska alla elever infinna sig för att få information. Många är besvikna och arga.

Azize Hava Kama och Eljesa Bajrami som går i åttan respektive nian på Värner Rydénskolan är besvikna och arga:

– Om skolan stängs är det dåligt för åttorna och niorna, för det är vi som är i slutet av skolan.

– Det är jätteorättvist att skolan stängs ner på grund av dem. Vi förtjänar inte det för vi har inte gjort någonting. Det är de som har ställt till det.

Det var i fredags som skyddsombuden fattade beslutet att stänga skolan från och med måndag, säger Catharina Niwhede, som är distriktsordförande för Lärarnas riksförbund i Malmö.

– Säkerheten för eleverna på skolan kan inte garanteras. Eleverna sköter sig i klassrummen men ute på raster och i rastrum så är det mycket oroligt och mycket konflikter.

Det är inte första gången som Värner Rydénskolan i Rosengård har problem med att upprätthålla ordningen. Så sent som i höstas var det så stökigt på skolan att extra resurser sattes in och grundskoledirektör Anders Malmqvist trodde att detta löst problemet.

– Vi hade ett skyddskommittémöte redan i oktober kring den här situationen och då satte vi in ett antal åtgärder. Vår bedömning har varit att läget stabiliserats, men så inträffade den här incidenten i fredags, som gick över styr, och därmed den här avstängningen. Så nu får vi se över de här insatserna igen.

Catharina Niwhede, distriktsordförande på Lärarnas riksförbund anser att sammanslagningen med en annan skola i området, som ledde till att allt för många elever flyttades över till Värner Rydénskolan är en orsak till bråken på skolan.

I morgon samlas skolans lärare, tillsammans med företrädare för bland annat Arbetsmiljöverket, socialtjänsten och kommunens säkerhetsansvariga i Malmö att samlas.

– Målet med måndagen är att vi ska arbeta fram åtgärder som gör att vår personal och våra elever kan känna sig trygga, så att vi kan starta upp verksamheten igen på tisdag. Det är vår målsättning.

Men även om ytterligare ett batteri med åtgärder sätts in på Värner Rydénskolan, så att elevers och lärares fysiska säkerhet kan garanteras, så anser Catharina Niwhede att utbildningsmiljö på skolan inte är den bästa.

– Nej, det är den inte. Det är verkligen ingen bra utbildningsmiljö. Vi ser ju också vilka problem vi har med måluppfyllelse på skolorna i det området.

Men om det är dålig utbildningsmiljö så kan man väl egentligen inte lösa det med vakter?

Nej, det kan man inte. Man måste göra något annat. Men akut får man ju göra det på något sätt så att eleverna kan komma till skolan i alla fall.