Skåne

Kvinnors positiva erfarenheter av sex lyfts fram

5:42 min

Unga tjejers positiva upplevelser av sex får sällan komma till tals. Det ville Elina Pahnke ändra på och samlade tillsammans med sin vän Karolina Hansson kvinnors berättelser. Nu har antologin "Sexjournalen" kommit ut.

– Det är inte svårt att prata om sex men det är inte alla som får komma till tals. Ofta handlar det om hot, våltäkter, graviditeter och könssjukdomar. Och allt det är väldigt viktigt men det är också viktigt att lyfta fram det positiva, säger Elina Pahnke.

Hur var det att läsa andras berättelser?

– Jag vet inte hur det är att redigera andra böcker men med den här blev man ganska kåt och fnissade mycket. Så det har varit jätteroligt.

Vad är det för slags berättelser?

– Det är tankar, erfarenheter eller fantasier.

Elina Pahnke har själv delat med sig av sina tankar kring sex.

 "Jag förde listor övermina erövningar, recenserade dem i mina dagböcker. Ville mer, ville ligga utomhus, ville liggamed tjejer istället, ville byta ut hela den sexuella vokabulären jag var tvungen att underkasta mig (petting vilket fult ord) ville trotsa alla normer. Tillsammans med mina tjejkompisar målade vi upp kartor över vem som legat med vem och konstaterade om och om igen att vår hemstad var för liten".

Vem är boken till?

– Den är av och för unga tjejer. Vi vill komma ut i skolor och ungdomsmottagningar och prata med målgruppen.