Sara Arvidsson och David Raslund.
Sara Arvidsson och David Raflund. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
Skåne

Svårt för vuxna att möta ungdomar på nätet

Projektledare: "Ungdomar älskar att prata om detta"
12 min

Vad har du gjort på nätet idag? Det är en fråga som verksamheten InteOkej anser att föräldrar bör ställa till sina barn. De arbetar mot kränkningar och mobbning på nätet.

En del av våldet som sker i skolan startar inte där, utan i stället är det förlängningen av en konflikt på sociala medier, och det är den digitala vardagen som många ungdomar lever i.

När man kopplar ihop hot och våld i skolan med konflikter som statar på sociala medier, vad brukar ni få för reaktioner då?

– Vuxna brukar tycka att det inte hör ihop. Att det som händer på sociala medier inte hör ihop med skolan och att det är svårt att se ansvar då, säger Sara Arvidsson som är projektkoordinator.

– En tydlig reaktion är "ska jag behöva tänka på det här nu?", ja säger vi. Sker någonting i skolan är det ett vuxenmisslyckande anser man, men om det sker på sociala medier får ungdomarna skylla sig själva. Rätt ofta möter jag den attityden, säger David Raflund, utbildare och föreläsare.

Varför?

– Det är svårt att ta till sig ungas nätvardag, den är ombytlig och det sker grejer hela tiden. Vuxna fokuserar väldigt mycket på tekniken. Sker det någonting på Kik, som är en tjänst på nätet, då är Kik problemet medan ungdomar fokuserar mer på att man kanske har problem med någon på skolan. Skolan har ett ansvar om det kommer till deras kännedom. Om vi tittar på hur vi själva beter oss. Det räcker med att du besöker en kvällstidning och ser rasistiska kommentarer. Unga ser det här och de gör inte som vi säger utan som vi gör.

Vad kan vuxna göra?

– Man måste först och främst börja med att reflektera över sitt egna beteende på nätet och på det sättet närma sig diskussionen. Ungdomar vill prata om det här enligt min erfarenhet. Fråga en sådan enkel sak som "vad har du gjort på nätet idag?".

– Nu har vi varit ute i skolor väldigt mycket och gjort en undersökning. På frågan om hur ungdomar vill att man ska hanterar problemet, svarade de att de vill prata om det. Inte pekpinnar och förbud utan ett samtal, säger Sara Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".