Skåne

Fallskärmsinstruktören: "Det är vårt jobb"

3:44 min

I ett uppmärksammat klipp visade TV4 hur en man får ett epileptiskt anfall och tappar medvetandet just när han ska lösa ut sin fallskärm. Instruktören dyker ner i fritt fall efter mannen och räddar honom. Vår reporter tog sig till den skånska fallskärmsklubben Skydive för att ta reda på hur det går till.

Christoffer "Poffe" Nordin är fallskärmsintruktör på Skydive Skåne. För att bli en sådan måste man först ha 700 hopp bakom sig för att ens få gå kursen.

– Det är den tuffaste kursen i fallskärmshoppning, att bli AFF-instruktör. Och där får man bevisa sig. Att man kan fånga fallande föremål och människor, förklarar han.

Att styra hastigheten och riktningen när man befinner sig i fritt fall är inga problem.

– Du kan komma upp i otroliga hastigheter, både uppåt, neråt och sidledes i frifall, säger han.

Sedan bromsar man in med kroppen när man närmar sig människan i nöd. Christoffer Nordin tycker inte att händelsen i klippet är särskilt dramatisk - utom att mannen hade en väldig otur som fick ett anfall mitt i hoppet.

– Att en elev hamnar på rygg och inte kan kontrollera sin kropp i frifall är ganska vanligt. Då flyger vi in och vänder rätt på dem.

För att få lov att hoppa själv måste man först göra tre instruktörshopp där två instruktörer håller fast en. Därefter gör man sju hopp till med en instruktör. Slutligen får man hoppa själv.

Christoffer "Poffe" Nordin tycker att fler borde våga sig på att prova - åtminstone tandemhopp.

– 99 procent av alla som gör ett fallskärmshopp vill hoppa igen.