Köpenhamn

Köpenhamn efter terrorattacken

6:21 min

Det har gått två och en halv vecka sen attentaten i Köpenhamn då två män blev ihjälskjutna och flera poliser skadades. Sedan dess har den danska regeringen lagt fram ett omfattande åtgärdsprogram där man tänker satsa nästan en miljard danska kronor på att förebygga terrordåd.

Fokus ligger på fler resurser till polisen och mer övervakning. Men den här satsningen har fått kritik från både politiskt håll och från polisen.

Sociologen och författaren Aydin Soei menar att regeringens plan inte kommer att förebygga nya terrordåd av det slag vi såg den 14 februari. Istället borde man fokusera på de utsatta bostadsområden runt om i Danmark, som till exempel Mjölnerparken, där den förmodade gärningsmannen växte upp.

Den misstänkte gärningsmannen Omar El-Hussein var då medlem i det kriminella gänget Brothas men blev senare utesluten eftersom han ansågs vara oberäknelig och inte respekterade den vapenvila som slutits mellan gängen här på Nörrebro. Strax efter det hamnade han i fängelse efter att ha knivhuggit en 19-årig man på pendeltåget.

Mjölnerparken byggdes i slutet av 80-talet och idag bor här drygt 2 500 personer. Området är slitet, arbetslösheten är hög och bara 40 procent av männen här har gymnasieutbildning.