Feministjurister
Sonja Román och Hanna Rosqvist från Feministiska juriststudenter. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio.
Lund

Vill ha mer normkritik på juristutbildningen

3:09 min

Kvinnorna dominerar på juristutbildningen i Lund, men i undervisningen är mannen norm. Det menar en grupp studenter som nu bestämt sig för att ta saken i egna händer genom att bilda föreningen Feministiska juriststudenter Lund.

– Det är väldigt talande, första dagen jag kom hit på uppropet fick jag en broschyr om tolerans och jämställdhet och mångfald och så, men det faller ganska platt, det blir väldigt tomma ord när man väl börjar här och man inser att det var innehållslöst många gånger när föreläsarna inte besitter kunskap om de här frågorna. Det kan vara på olika seminarier där föreläsarna säger rakt ut att man inte är insatt. Det är väl det tydligaste exemplet, säger Hanna Rosqvist, ordförande för Feministiska juriststudenter Lund.

– Vem som helst kan ta sig en titt i en lagbok och se att vi har lång väg att gå, säger vice ordförande Sonja Román.

– Det märks ju också i studiematerialet och det är ju någonstans det som lärarna ska utgå ifrån. l exempel i de böckerna jag ska läsa nu på min kurs. Då är det genomgående pronomen "han". Man tar sin utgångspunkt i en vit medelklass man oftast. Det speglar inte samhället och det ger en väldigt skev bild, säger hon.

– Man kan se på tentafrågor hur viktigt man egentligen tycker att det är. Det är sällan det kommer frågor som problematiserar rätten ur ett genusperspektiv eller normkritiskt perspektiv på tentor. Det signalerar ju att det inte är lika viktigt i fakultetens ögon, säger Hanna Rosqvist.

Och hur tycker ni att det skulle vara?

– Att det ska finnas ett genomgående normkritiskt perspektiv på hela utbildningen. Och om det inte funkar så får vi försöka göra något själva och det är det vi försöker göra nu, säger Hanna Rosqvist.

Vad tycker ni om att ni får ta det här i era egna händer?

– Det är inte optimalt det är ju inte vi som ska ge oss själva kunskap i de här frågorna. Det är ju fakultetens ansvar att ge oss de verktyg vi behöver för att bli jurister.

Men finns det inte viktigare saker att ägna sig åt än genusfrågor när man läser juridik?

– Nej, det handlar om mänskliga rättigheter och i vissa fall liv och död om man besitter kunskaper eller inte, säger Sonja Román.

Hanna och Sonja menar alltså att brister i undervisningen vad gäller jämställdhetsfrågor kan få allvariga konsekvenser när de som färdigutbildade får hand om verkliga rättsfall. Till exempel när det handlar om våld i nära relationer.

– Besitter inte rätten kunskap om hur ett offer reagerar i sådana situationer kan man ju döma helt fel. Man kan lägga skulden på offret och det kan bli förmildrande omständigheter, säger Hanna Rosqvist.

– Det är förödande att vi inte uppmuntras att tänka kritiskt. Många av oss kommer att hamna på maktpositioner i framtiden. Det är mänskliga rättigheter det handlar om helt enkelt, säger Sonja Román.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista