Malmö

Hon kämpar mot våldet i nära relationer

3:48 min

Toktam Jahangiry är en sann eldsjäl som utbildar politiker i om våld i nära relationer och är specialiserad på våld i hederns namn.

Toktam Jahangiry arbetar med många saker men främst som utvecklingssekreterare vid Kompetenscentrum mot Våld i nära Relationer och är styrelseledamot för Roks och FN-förening.

– Det första vi pratar om är själva våldet och hur det fungerar och hur vi kan bemöta den personen som blivit utsatt för våld. Vem som helst kan bli utsatt, män, kvinnor och barn. Vi fokuserar också på våldsutövaren, säger Toktam Jahangiry.

Har du träffat någon av de som du hjälpt?

– Det var en kvinna då jag satt på bussen. Hon tog av sig sina solglasögon och frågade om jag kommer ihåg henne. Hon hade blivit utsatt för grovt våld och ville inte leva längre. Då sa jag till henne att "du ska inte leva för ditt barn utan du ska tänka att du är värd att leva. Tänk på alla goda saker som finns som du inte kommer att uppleva." Sen var hon jättestolt och sa att "titta, jag lever nu, jag kör buss, jag ska läsa vidare för att bli socionom". Och man blir glad! Hon bidrar med så mycket nu.

I framtiden vill du starta en kvinnojour i Iran? Lämnar du Malmö?

– Jag tänkte att i augusti ska jag i tio dagar jobba hårt för det. Kvinnor har rätt att få hjälp och om det iranska samhället inte vill hjälpa oss så är det lugnt, vi kan fixa det. Jag tänker alltid så att jag inte förväntar mig så mycket från samhället, utan jag tänker alltid på vad jag kan bidra med. Jag älskar Malmö, jag vill leva här och jag vill dö här. Det är den bästa staden i världen.