Marian Wydow på romskt informations- och kunskapscenter och Mujo Halilovic, verksamhetschef där.
Marian Wydow på romskt informations- och kunskapscenter och Mujo Halilovic, verksamhetschef där. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.
Registrering av romer

Romer är skeptiska till rikspolischefens ursäkt

"Ursäkten måste sättas i ett kontext"
3:55 min

Sveriges nya rikspolischef Dan Elisasson ber nu om ursäkt för polisens olagliga registrering av romer. Han erkänner att polisen gjorde fel när de registrerade upp emot 5 000 romer varav runt 1 000 barn. Men på romskt informations- och kunskapscenter i Malmö stad är man lite skeptisk till ursäkten.

– Vad kommer detta ge för effekt, vad vill man uppnå, och vad ber han om ursäkt för undrar vi, säger Marian Wydow, projektledare på romskt informations- och kunskapscenter.

Han säger att polisen har gjort fel, vad tycker du om att detta kommer nu?

– Så länge de inte framför vad polisen konkret gjort för fel, återstår frågan om vad han ber om ursäkt för.

– Jag tycker att det är bra att han gör det. Det är lite sent men bättre sent än aldrig som man säger. Men man måste förtydliga vad man menar med den här ursäkten och vem den riktar sig till, säger Mujo Halilovic, verksamhetschef på romskt informations- och kunskapscenter.

Hur har romregistret påverkat er?

– Det här fallet är det som påverkat oss mest negativt. Nu handlar det om att bygga tillit.

– Processen är fortfarande igång. Civil Rights Defenders vill pröva elva fall där man vill pröva det etniska i det här fallet. Det intressanta nu är hur romerna kommer att ta emot den här ursäkten, säger Marian Wydow.

Hur tror du att det kommer att tas emot?

– Det kommer att ta tid innan vår samhällsstruktur signalerar om allas lika värde. Att lagarna ska gälla oss alla.

Vad krävs för att ursäkten bättre ska kunna tas emot?

– En sak är att det här måste sättas i en historisk kontext för romer har varit utsatta för förföljelse, marginalisering och diskriminering under hela sin vistelse i Sverige. Efter andra världskriget finns det ingen grupp som har blivit mer diskriminerade av myndigheter, säger Mujo Halilovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".