Fanny Bystedt utkklädd till Kitty Pryde från X-Men. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio.
1 av 2
Fanny Bystedt utklädd till Kitty Pryde från X-Men. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio.
Samir Arabi-Eter och Fanny Bystedt
2 av 2
Samir Arabi-Eter och Fanny Bystedt. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio.
Lund

Asienälskare frossar i populärkultur på festival

4:45 min

Utbudet av asiatisk populärkultur har växt sig enormt och i Sverige har intresset exploderat. I helgen som kommer samlas 800 ungdomar i Lund för att vältra sig i det dem gillar allra bäst, konventet heter KodachiKun.

Festivalen kommer bland annat innehålla anime, j- och k-music cosplay. Dagen till ära var gästen Fanny Bystedt utklädd till Kitty Pryde från X-Men Evolution.

– Cosplay är en typ av dräktspel. Man klär ut sig och porträtterar en fiktiv karaktär, allt från hur man ser ut till hur man rör sig och pratar. Det fick ett uppsving i Sverige tidigt 2 000-tal med "mangavågen", med serier som Sailor Moon och Pokémon som gick på lördagsmorgonar. Och det fastnade på vissa av oss som växte upp med detta, säger Fanny Bystedt.

– Min uppfattning är att när man ser någon som är utklädd, blir man så imponerad att man vill gå fram och fråga om selfies, säger Samir Arabi-Eter, som är en av arrangörerna.

Vilka kommer på konventet?

– Det är blandat, killar och tjejer. Just eftersom det inte bara är en grej utan det finns massa saker man kan göra, säger Fanny Bystedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista