Fallskärm i skyn. Fallskärm bland moln. Foto. Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio
1 av 3
Fallskärmar i olika färger syns vid helgens tävlingar. Foto: Rafaela Stålbalk.
Egon Ny. Arrangör bland flaggor. Foto: Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio
2 av 3
Egon Ny är arrangör av helgens internationella tävling. Foto: Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio
Fallskärmshoppare. Foto: Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio
3 av 3
Uno Alpfors en av de rutinerade hopparna som deltar. Foto: Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio
Malmö

Internationell Fallskärmstävling

5:07 min

I Malmö arrangeras internationell tävling i fallskärmsgrenen precision. Deltagare från 11 länder gör uthopp från tusen meters höjd och målet är att landa på en punkt som bara är två centimeter i diameter.

Många har samlats på Bulltofa rekreationsområde i Malmö för att följa tävlingarna. Sex domare bedömer hur nära landningspunkten man kommer.

Uthoppet sker från en helikopter på 1000 meters höjd.

Precisionen i landningen mäts elektroniskt och det gäller att komma närmaste en mittpunkt med 2 cm i diameter. Tävlingen omfattar 10 fallskärmshopp.

– Mittpunkten kallas för dead center. Har man noll centimeter i felmariginal då har man gjort en dead center, vilket alla hoppare eftersträvar, säger Egon Ny som är arrangör av Swedish Jubilee Open 2015.

Det är 60 år sedan man började med civil fallskärmshoppning i Sverige och detta uppmärksammas som en jubileumstävling. Det är främst tävlande från Skandinavien och Europa som anmält intresse men det kommer även tävlande från USA och Kanaada.

Tävlingen avslutas på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista