Tullverket. Foto: Ludvig Thunman/TT
Foto: Ludvig Thunman/TT
Malmö

Nya kameror hjälper tullen gallra

2:51 min

Automatiska nummerskyltsavläsare kommer att placeras på Öresundsbron. Kamerorna gör att tulltjänstemännen förvarnas om misstänkta fordon tio minuter innan fordonet kommer till tullfiltret på Lernacken.

– Med tanke på att det passerar 17 000 personbilar, 1000 lastbilar och 100 bussar per dygn så underlättar det jättemycket för den enskilde som då slipper springa mellan filerna i tullfiltret för att läsa registreringsnummer, säger Håkan Hansson, biträdande chef för Tullens gränsskydd i Malmö.

Någon gång nästa år tror Tullverket att kamerorna är på plats någonstans mellan Pepparholm och högbron.

– Vi hoppas ju att vi kommer få de här kamerorna så långt ut på bron som möjligt för att få mer framförhållning. Det kan ju röra sig om cirka tio minuter som gör att tulltjänstemännen hinner förbereda sig på att kontrollera det misstänkta fordonet.

Alla fordon fotas

Tullens olika underrättelseregister kommer matas in i kamerasystemet. Kamerorna på Öresundsbron blir tulltjänstemännens extraögon och elektroniska kollegor. Alla fordon som passerar fotograferas, men kommer inte påverka den legala trafiken. De fordon som inte är misstänkta kommer raderas direkt.

Tullen i Helsingborg kommer också utrustas med automatisk nummerskyltsavläsare. Systemet kallas ANPR (automatic number plate recognition) och upptäcker omedelbart om ett fordon är efterlyst, oskattat eller oförsäkrat. 

För fem år sedan började Rikspolisstyrelsen utreda möjligheten att utrusta landets polisbilar med kameror som automatiskt läser av registreringsskyltar. I dag har polisen i Lund och Kristianstad deltagit i ett pilotprojekt. Polisen i USA och i flera europeiska länder använder redan systemet.

Mindre störningar

Enligt tullverket kommer de automatiska nummerskyltsavläsarna innebära att den legala trafiken störs i mindre omfattning än vad som sker i dag och framför allt underlätta och effektivisera arbetet för tulltjänstemännen. För det är tulltjänstemännen på plats i tullfiltrena som gör de stora beslagen.

– Till största delen är det ju den här närvaron som gör att vi kan göra de stora beslagen då tulltjänstemannen pratar med resenären och fattar någon form av misstanke som gör att man går vidare med kontrollen. Det är ju det vanligaste scenariot. Sedan kommer det bli lättare att selektera med hjälp av de här kamerorna, säger Håkan Hansson.

I princip borde man kunna göra fler beslag?

– Ja, absolut.

Tullen har redan fått prov på hur effektiva de automatiska nummerskyltsavläsarna kan vara. Nyligen tullen information om att en bil med lettiska registreringsskyltar kunde vara inblandad i narkotikasmuggling.

– Detta vidarebefodrades till våra kollegor i Norge redan har den här kamerselekteringen redan och veckan efter informationen hade skickats dit hittade man det här fordonet med hjälp av kamerorna och påträffar en större mängd amfetamin, säger Håkan Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista