Skåne

De kämpar för att få barn

4:06 min

Elisabeth och Peter drömmer om att skaffa barn. Än så länge har deras längtan stannat vid att vara just en dröm. Nu startar de en digital kampanj för att väcka uppmärksamhet kring ofrivillig barnlöshet. Samtidigt kritiserar de att det finns en åldersgräns för vård av ofrivillig barnlöshet.

– Det finns vård för ofrivillig barnlöshet men jag hade passerat den åldersgräns som landstingen satt. De sa att jag var för gammal så vi fick inte veta vad vårt problem var, säger Elisabeth Marttala.

Hur tänkte ni efter beskedet?

– Det var många känslor på samma gång. Det var förtvivlan men jag blev också förbannad, säger Peter Turkalj.

Tillsammans har paret gått igenom fyra missfall och flera försök som inte lett till graviditet. Nu startar de en kampanj för att öppna upp för diskussion, skapa större medvetande kring frågan och samtidigt kunna stötta och trösta andra som befinner sig i samma situation.

– Det är känsligt att prata och berätta om barnlöshet. Vi vill gå ut med det här för att stötta andra i samma situation, säger Elisabeth Marttala.

Vad kan kampanjen leda till?

– Vi hoppas att det ska väcka debatt mellan barnlösa, politiker och sjukvård. Vi vill också att fertilitet ska individbedömmas. Det ska inte avgöras av ålder utan alla har rätt till vård, säger Peter Turkalj.