Väktare och polis tar bort glasrester efter explosionen på Rasmusgatan i Malmö. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio
Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio
Skåne/Malmö

Sprängningarna ökar i Skåne

Kriminolog: "Våld föder alltid våld"
3:06 min

Fyra av tio sprängningar i landet inträffar i Skåne och antalet sprängningar med handgranater och bomber tillverkade av fyrverkeripjäser har ökat. Det visar siffror från Nationellt forensiskt centrum.

Den senaste tidens skottlossningar och sprängningar i Malmö är tydliga exempel på hur grovt kriminella på ett hänsynslöst sätt utsätter sina grannar och andra medmänniskor för livsfara. Det är polisen och kommunledningen överens om att

Efter skottlossningen i Rosengård och Seved och handgranaterna som kastades mot ett bostadshus i Krogsbäck är de trygghetsskapande insatserna är viktiga, enligt Erik Jansåker, närpolischef i södra Malmö.

- Vi har varit ute i Krogsbäck och knackat dörr och frågat de boende hur de upplever situationen i sitt område, säger han.

Hur har ni blivit bemötta av de boende?

- De har uppskattat att vi varit och pratat med dem. Det viktiga är att vi är på plats och att utredarna jobbar för högtryck, säger han.

Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi, menar att det som hänt i Malmö den senaste tiden är en kraftig upptrappning av våldet.

- Handgranater är ett skrämmande vapen och det är helt klart att det är en eskalering av våldet. Nu vet man inte om avsikten i det senaste fallet var att handgranater skulle detonera. Om det inte var avsikten så var det ju ett mycket grovt hot, säger han.

Vad blir nästa steg om våldet eskalerar?

- Våld föder alltid våld och eskalerar den ena sidan så kan man befara att också den andra sidan eskalerar och att man använder allt grövre vapen och att oskyldiga kommer att skadas, säger Jerzy Sanecki.

Granatdåd i Malmö den senaste tiden

20 juni 2015: Två handgranater kastas mot ett bostadshus på Krocksbäck. Granaterna detonerar inte.

23 april 2015: När polisen letar igenom en lägenhet på Rosengård hittar de en handgranat och en sprängstav under en madrass.

19 maj 2014: Strax före klockan tre på natten detonerar en handgranat i ett fordon på Seved. Åtta bilar och flera husfasader skadadas.

6 maj 2014: En man blir svårt skadad när en granat kastas in i hans lägenhet på Estlandsgatan. Enligt polisen finns det ingen känd hotbild mot mannen och man misstänker att granaten kastats in i fel lägenhet.

15 april 2014: En granat detonerar på Adelgatan i centrala Malmö. Ingen person kommer till skada.

26 januari 2014: En barnfamilj på Seved får en handgranat inkastad genom sitt fönster. Pappan hinner stänga sovrumsdörren innan den studsande granaten detonerar, vilket enligt polisen räddar livet på trebarnsfamiljen. Polisen misstänker att granaten kastats in till fel lägenhet.

14 september 2013: Två personer förs till sjukhus efter att en handgranat detonerar på Köpmansgatan.

9 juni 2013: En handgranat detonerar i ett sophus på Ramels väg tidigt på morgonen. Ingen person skadades, men flera bilar får splitterskador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".