Skåne

Få barn får fritidspeng

3:29 min

Barn i ekonomiskt utsatta familjer har rätt till att få upp till 3000 kronor i så kallad fritidspeng för att bekosta fritidsaktiviteter. Men det är få familjer som får extrastödet och i vissa skånska kommuner har man inte betalt ut en krona.

– När det här infördes förra året gick vi ut med information till alla familjer med försörjningsstöd så att de skulle kunna söka. Vi har påmint dem i telefonsamtal och vid personliga möten men vi har inte fått in så många ansökningar, säger Sven Svantesson som är ställföreträdande chef på arbets- och försörjningsenheten i Lund.

I Lund betalades drygt tio procent av de 300 000 kronorna ut till behövande barn. På andra håll i Skåne ser siffrorna ännu dystrare ut. Kävlinge är en av kommunerna där inga pengar betalts ut.

– Vi fick inga ansökningar förra året men i år har vi däremot beviljat pengar till fem familjer, säger Liliana Pekalska, enhetschef på individ- och familjeomsorgen i Kävlinge.

Det är familjer som har haft försörjningsstöd under minst sex månader under det senaste året som har rätt till fritidspengen. Stödet kan användas till både idrotts- och kulturaktiviteter och exempelvis gå till ridning, medlemskap i scouterna eller musiklektioner.

De familjer som i år ännu inte har sökt fritidspeng har möjlighet att göra detta året ut. Regeringen har trots kritik från bland annat Barnombudsmannen och Rädda barnen aviserat att fritidspengen ska slopas från och med nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista