Barn med autism kan få diagnos tidigare

3:50 min

Snart kan barn med autism få en tidigare diagnos. Inom Region Skåne är man nämligen inte främmande för att i framtiden införa allmän screening av autism hos barn i förskoleåldern.

Idén välkomnas av Annica som egentligen heter något annat och är mamma till en 13-årig tjej som för två år sedan fick sin autismdiagnos. Hon tror att det hade sparat henne och dottern mycket lidande om hon fått sin diagnos tidigare.

– Jag har undrat varför jag inte förstår henne. När vi fick en diagnos var det en lättnad att veta att jag inte misslyckats som förälder utan att det har varit andra svårigheter, säger hon.

Annica vill vara anonym med hänsyn till sin 13-åriga dotter som efter två år fortfarande inte accepterar diagnosen. Hade hon fått diagnosen tidigare hade det heller inte varit något märkvärdigt som det blir när man får den sent menar Annica.

"Bra att få diagnos så tidigt som möjligt"

Flera forskare i landet har pekat på betydelsen av att få en tidig diagnos. En av dem är Elisabeth Fernell barnläkare, och professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Göteborgs Universitet. Hon menar att förutsättningarna för ett bra liv ökar ju tidigare barnet får sin diagnos och att det idag finns möjlighet att fånga upp dessa barn redan i förskoleåldern.

– Det är bra att få diagnosen så tidigt som det går. Föräldrar söker för att barnet inte utvecklas som förväntat och får då klarhet i vad som är barnets grundläggande problem, säger Elisabeth Fernell.

Det är många gånger först vid en konstaterad diagnos som barnet kan få den hjälp som behövs, och föräldrar och skola kan få riktlinjer för att stötta barnet på bästa sätt. Och det var just det som Annica saknade under alla åren innan hon fick veta att dottern har autism. Hon välkomnar idén med screening för att hitta dessa barn tidigare.

– Jag ser inga nackdelar med det mer än att det känslomässigt är jobbigt för föräldrar och barn. Men det kan jag säga att det blir det även om man väntar fem eller tio år, då blir det bara ännu värre, säger hon.

Att forskning visar att man redan vid cirka tre års ålder kan upptäcka barn med autism, betyder att fler hade kunnat få den hjälp de behöver långt tidigare än vad de får idag.

I Göteborg får alla barn genomgå en screening för autismspektrumstörningar i samband med en kontroll vid BVC. Göteborgsprojektet visar på goda resultat, och talar för att 2,5 års ålder kan vara rätt tidpunkt för autismscreening.

Inte främmande för allmän screening

I Skåne vill man dock invänta tydligare riktlinjer från Socialstyrelsen innan man fattar beslut om allmän screening. Men enligt Gilbert Tribo, andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden för Folkpartiet är man inte främmande för att införa den här typen av screening.

– Vi tycker det är bra att man så tidigt som möjligt kan hitta saker och ting för att kunna sätta in åtgärder och ge hjälp. Men det kräver ju också annan kunskap och kompetens från våra förskolor. Det kommer att krävas en mängd olika insatser i sådana fall, säger han.

En tidig diagnos gör det enklare att skapa en "autismvänlig" miljö, där man underlättar för barnet genom att till exempel förbereda förändringar, och att lägga upp dagen efter rutiner. Och just den kunskapen hade Annica haft nytta av om dottern fått sin diagnos tidigare.

– Jag har jobbat fel hela tiden, alltså jag har lagt fokus på helt fel saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista