Skåne

Stor brist på sjuksköterskor i höst

4:36 min

Just nu finns det 105 tjänster att söka som sjuksköterska inom Region Skåne, flera av dem på Skånes universitetssjukhus. Nu varnar Vårdförbundet för att situationen kan bli tuff i höst när den personal som skjutit upp sin semester ska ta ut sin ledighet.

– Det är allvarligt när sjukvården går på sommarbemanning året om och vi aldrig får tillfälle att få reflektera över vårt arbete. Stressen gör att man förlorar sin medkänsla och vem vill ha en sjukvård som består av zombies, säger Sussi Nilsson, vice ordförande i Vårdförbundet i Skåne.

Enligt Vårdförbundet behövs högre löner, en annan syn på personalpolitiken i form av mer inflytande och bättre arbetstider för att locka fler sjuksköterskor till sjukhusen.

– Vi ser att det finns en brist på bra arbetsgivare och bra arbetsplatser. Det utexamineras väldigt många sjuksköterskor men de vill inte jobba på sjukhusen i Lund och Malmö eller ens i sjukvården överhuvudtaget, säger Sussi Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista