Rebstar
Rebin "Rebstar" Shah gör debut på amerikanska MTV i dag. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Malmö

Malmörappare debuterar på MTV

"Jag är väldigt glad att få representera Sverige"
5:38 min

I dag släpper Malmörapparen Rebin "Rebstar" Shah sin nya singel "Thing about you" på amerikanska MTV. Det är första gången som en svensk rapartist tar plats på den amerikanska musikkanalen.

Det var för några år sedan som Rebin Shah från Rosengård lämnade sina juridikstudier i Skottland för att istället satsa på musikkarriären.

Nu kan karriärsbeslutet ha lönat sig. För i dag släpps hans nya musikvideo "Thing about you" och med den blir han den första svenska rapparen som spelas på amerikansk MTV.

– Jag är väldigt glad att få representera Sverige och svensk hiphop och kultur på det här sättet, säger han.

Du har bland annat samarbetat med amerikanska rappare som Trey Songz, Ray J, The Weeknd och kanadensiska Drake. Hur stort är det?

– Jag visste inte hur pass stor Drake är förrän jag var i USA. Där såg jag honom först på en billboard på Times Square i New York. Sedan gjorde han en konsert i ett varuhus och fick flygas därifrån i helikopter för de kom inte ut någon annanstans, säger Rebin "Rebstar" Shah.

– Han är helt enkelt en av världens största artister.

Men trots att det är hiphop han sysslar med så har han en något udda förebild.

– Lisa Ekdahl! Ska jag vara helt ärlig tror jag att jag hörde första låten på P4. Jag fastnade för henne helt och hållet. Det är rösten som gör mig kär och den har så mycket att säga.

Förutom musikkarriären är han något av en språkexpert och pratar hela fem olika språk: svenska, engelska, persiska, kurdiska och franska.

– Min pappa har jobbat som tolk och översättare så det kommer nog naturligt för mig, säger Rebin "Rebstar" Shah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".