Malmös nya konserthus Malmö Live . Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Malmö Lives hotell har 445 rum. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio

Hotellboom i Malmö

3:03 min

På ungefär ett år får Malmö cirka 1000 nya hotellrum när tre stora hotell etablerar sig. På kort sikt kan det betyda billigare rumspriser, men också att mindre hotell kan gå under.

1000 nya hotellrum motsvarar en ökning på nästan 30 procent.

– Det är klart man känner en viss oro för det. Som mindre hotell är man orolig för att det startas ett priskrig som driver priserna nedåt. Då drabbas de mindre hotellen hårt, säger Fredrik Bolander på Teaterhotellet i Malmö.

Teaterhotellet har 44 rum, många återkommande stamgäster, personlig service och nära till kulturen, enligt Fredrik Bolander. När han nu ser att det tillkommer cirka 1000 nya hotellplatser på kort tid är han orolig för att det lilla personliga hotellet kan komma att stryka med.

– Just nu känns det tryggt. Men vi går samma väg som butikerna. Butikerna och ägarna blir större, medan de mindre trycks ut. Personligen tycker jag det är lite tråkigt. Det blir samma smak på allting tillslut.

I januari öppnar Quality Hotel View i Hyllie med cirka 300 nya rum. Malmö Arena Hotel som öppnade tidigare i år har ungefär lika många. Men störst är Malmö Lives hotell, Clarion, med sina 445 rum.

Konkurrensen har helt klart blivit tuffare. Vi har dragit hit nya möten och kongresser som inte varit Malmö till gagn tidigare. Det måste fortsätta om vi ska bli framgångsrik, säger Jens Lyckman, VD på Clarion Hotel & Congress Malmö Live

Du är inte oroligt att ni slår ut mindre aktörer med er marknadspåverkan?

– Det är inte omöjligt att det kommer att kunna hända. Alla har inte lika starkt kapital i bakgrunden och klarar sig lika länge. Den farhågan finns alltid, säger han.

Per Jonsson som är ordförande i Hotellgruppen, en paraplyorganisation för hotellen i Malmö och Lund, ser att nya hotellrum ger fler arbetstillfällen och betyder mycket för stadens utveckling.

– Det skulle kunna bli en viss utslagning. Det kan finnas mindre hotell som får det tufft. Men jag hoppas att vi är försiktiga för det är inte alltid som priset leder till ökade volymer. Man måste istället hitta sin nisch och förvalta den, menar Per Jonsson.

Förutom besökare från resten av Sverige kommer de allra flesta övernattande turister till Malmö från Storbritannien, Tyskland och Danmark. På kort sikt tror Per Jonsson att det framöver blir variation i hotellrumspris från dag till dag, beroende på antal besökare hos de stora hotellen.

Men trots det är Fredrik Bolander på Teaterhotellet positiv till utvecklingen i Malmö.

– Jag hoppas att utvecklas som det gör. Det byggs mycket och satsas överallt. Jag upplever det som en nybyggaranda i Malmö. Jag skulle bli väldigt besviken och ledsen om det här inte blev som man trodde, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista