Landskrona

Fiktion är ledordet på årets fotofestival

4:20 min

På torsdag startar Landskrona fotofestival för tredje året i rad. I år växer den från 3 dagar till 10 dagar för att fler ska hinna se och årets ledord är "fiktion". Det är också fler internationella utställare. Bland annat den franska fotografen Veronique Boirgoin.

– Mitt konstnärliga arbete ligger mittemellan dåtiden och framtiden men det är alltid i relation till båda, som om jag speglar mig i det, säger Veronique Bourgoin.

Bland annat har hon tryckt upp bilder av ett rum fyllda med bokhyllor, skrivbord och annat så att de täcker utställningslokalens alla väggar.

– Förr i tiden var sällskapsrummet platsen där kommunikationen hölls, nu sker det på mobiler och datorer. Men jag har fotograferat och tagit med mig en hemlig salong som fanns i Rumänien under 40 år, bland annat under diktaturen, säger hon.

Festivalens huvudnummer är annars utställningar med fotograferna Duane Michals, hasselbladvinnaren Boris Mikhailov och den brittiska Tacita Dean som även har vunnit Turnerpriset. Det är en ung festival som växer men inte bara i antalet dagar. Festivalsledningens fromma förhoppning är också att besöksantalet ska öka från 4500 till nästan 8000 i år. Totalt blir det 22 utställare.

Speciellt för i år är kanske att man uppmärksamma nyligen bortgångne Lars Tunbjörk med hans utställning Vinter. JH Engström är konstnärlig ledare för fotofestivalen.

– Lars Tunbjörks storhet att han var besatt av att formulera något som man var tvungen att formulera sig kring. Han har ofta beskrivits som en Sverigeskildrare och det är han ju men den Sverigeskildringen hämtar han också till stor del från sitt inre landskap. Och den besattheten vill vi ju visa, säger JH Engström.

David Richter
David.Richter@sverigesradio.se