Martha Kristensen ska lägga av med smartphone. Foto: P4 Malmöhus
Martha Kristensen ska lägga av med smartphone. Foto: P4 Malmöhus

Sämre liv med smartphone

Hon testade smartphone: "Verkligheten blev trögare"
7:06 min

Många kollar på sin smartphone 150 gånger - och mer - per dag. Helsingborgaren Martha Kristensen har testat smartphone men tyckte att livet blev jobbigt. Nu ska hon sluta.

Helsingborgaren Martha Kristensen går mot strömmen. Medan andra skaffar klockor där det går att läsa sms, känner hon att livet blir sämre med uppkoppling. Hon har ett tag testat att ha en smartphone, ångrade sig snabbt.

– Skillnaden blev att jag plötsligt hade en apparat i stället för flera. Till en början var det bra, men sedan använde jag den mer och mer. Jag funderade på om jag hade det stora behovet eller om jag hade skaffat ett behov, säger hon.

Hon tillhör generationen där det inte var en självklarhet att ha en mobil, även om många hade det. Med införandet av smartphone i sitt liv, påverkade hon negativt som människa.

– Den påverkade hur jag tänkte. Om jag hade suttit med den på tåget på vägen hem så var jag inte alls nervarvad, trots att jag bara suttit på ett tåg. Verkligheten blev trögare.

Vad tror du händer när du byter tillbaka till en vanlig knapptelefon?

– Mindre distraktion.

Tänk om du hamnar uttråkad på ett tåg?

– Då har jag med mig en bok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".