Dollie Sah
Dollie Sah. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
Malmö

Hon startade skola för att hjälpa barnen i Nepal

"Jag ville själv uppleva vad folket gick igenom"
6:05 min

Dollie Sah var på väg till Nepal men med bara fem dagar innan planet skulle lyfta drabbades landet av ett jordskalv som fick fruktansvärda konsekvenser. Men trots misären valde Dollie Sah att åka för att engagera sig och nu har hon varit med om att starta en skola.

– Jag skulle resa till Nepal och träffa min släkt och mina vänner som alla bor där. Det var en planerad resa som jag gör varje år. Men sen ringde mina föräldrar och berättade om jordbävningen, säger Dollie Sah.

Många i Dollie Sahs familj i Nepal ombad henne att cancellera resan. Men hon hade bestämt sig för att åka hem.

– Jag ville vara med och se hur folket mådde. Jag ville själv uppleva vad folket i Nepal upplevde.

Vad såg du när du kom ner?

– Redan från flygplatsen i Katmandu såg man många hus som hade rasat och på hotellen fanns nästan inga gäster, säger hon och fortsätter:

– Det kändes inte som jag hade kommit hem till det land där jag är uppvuxen och har mina rötter.

Nu har det gått ungefär ett halvår sedan den ödesdigra jordbävningen. För att hjälpa till har Dollie Sah engagerat sig med ett eget initiativ.

– Människorna i Nepal hade väldigt svårt att få mat, rent vatten och medicin. Jag kommer från södra delen av landet och där är de flesta människorna fattiga. Så redan innan jordbävningen var de utsatta, säger Dollie Sah.

– Vi startade en skola för barn och framför allt flickor. Många tillhörde låga kaster och hade aldrig gått i skola tidigare. Men det kändes bra att bidra med hjälp och man måste börja någonstans, säger hon.

Även om Nepal just nu är ett land i kris så hoppas hon på en bättre framtid för landets barn.

– Jag hoppas att Nepals nya generationer ska få chans till bättre utbildning. Vi måste först och främst försöka hjälpa barn att gå i skolan, säger Dollie Sah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".