Fotboll

Rosengård får knapp miljon i CL-stöd

3:33 min

Sent under måndagskvällen beslutade Malmö stad att ge fotbollsklubben FC Rosengård nästan en miljon kronor. Pengar som laget kommer att använda när de ska spela i Champions League i höst för utan pengarna hade laget inte haft råd att åka till matcherna.

Nu har den politiska ledningen i Malmö ilsknat till rejält på grund av de ekonomiska orättvisor som råder mellan dam- och herrfotbollen.

– Vi är stolta och glada över att ha två lag som spelar i Champions League. Det finns en väldig stolthet i Malmö över det och det bidrar positivt till staden. Samtidigt så uppmärksammas vi gång på gång att villkoren för dam- och herrfotbollen är så extremt olika. Det är en sak att herrlaget har en annan publik och andra förutsättningar för sponsorer men Uefa borde kunna hjälpa till att utjämna en del av de skillnaderna som finns. Man måste se till att damlagen i Champions League får en ersättning som åtminstone täcker de omkostnader laget har för resorna för att kunna delta, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, (S), kommunstyrelseordförande i Malmö.

Ersättningen ligger på under en procent av vad som betalas ut till Malmö FF och de andra lagen i herrturneringen. Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har därför beslutat att skicka ett brev till det europeiska fotbollförbundet Uefa och till Svenska Fotbollförbundet där man påpekar det orättvisa att damlagen får så lite i ersättning för att de är med i Champions League.

– Vi har egentligen inte formulerat något mer exakt krav på vad ersättningsnivån ska vara men det krävs ju inte jättestora höjningar för att det ska bli en markant skillnad. Att bara höja ett par procent skulle göra mycket för klubben. Vi måste driva på och synliggöra det här för annars klarar sig inte damfotbollen helt enkelt. Det behövs en förändring och den behövs nu, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.