Skåne

Färre tonåringar åker fast för brott

1:36 min

Antalet tonåringar som lagförs för brott har rasat de senaste åren. Söderåspolisen har gripit hälften så många personer misstänkta för ringa narkotikabrott hittills i år, jämfört med förra året.

Söderåspolisen Mathias Lööw tror inte att det beror på färre brott.

– Det finns egentligen ingenting som tyder på att brottsligheten sjunker. Tittar vi i våra system så sjunker den eftersom vi inte jobbar med problemet, tittar vi i andra undersökningar ser vi att det blir vanligare att framförallt ungdomar testar narkotika.

57 personer har gripits misstänkta för ringa narkotikabrott i Söderåsens polisområde från februari i år, enligt polisens egen statistik. Det är runt hälften så många i jämförelse med samma period förra året. I februari i år kom nya direktiv från myndigheten, balans i ekonomin och synlighet bland invånare skulle prioriteras, på bekostnad av arbetet mot ungdomar och narkotika, menar Mathias Lööw.

– De har säkert goda argument för det, men för mig som sitter här nere och rör mig i den miljön kan jag se att den prioriteringen kan få katastrofala konsekvenser.

Båstad, Hässleholm, Ängelholm och Örkelljunga är bara några fler av de skånska kommuner där antalet lagförda tonåringar har rasat de senaste tre åren. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet som sammanställts av nyhetsbyrån Siren.

Patrik Johansson som jobbat som fältsekreterare i Klippan under 15 år menar att det också finns tecken på att det blivit mindre stök bland ungdomar.

– Det är mindre folk och mindre berusning, man kan komma till stadsparken och se att det inte är en människa en hel kväll. Vi märker att det bråkas mindre. Siffror visar också att ungdomar dricker mindre alkohol, det har stor betydelse.

Mathias Lööw hoppas att den utvecklingen håller i sig.

– Jag hoppas att det på riktigt sjunker och att det inte bara är statistiken, men jag är rädd att ungdomar är mer benägna att ta risker när de känner att upptäcksrisken minskar.