Malmö

Besh One är svensk mästare i DJ-ing

7:28 min

I samband med danska mästerskapen, DMC Sweden, i DJ-ing i Köpenhamn avgjordes den svenska deltävlingen. Som vinnare stod Helsingborg-veteranen, boende i Malmö, Christophe "Besh One" Marchandise.

– Detta är ju världens största tävling inom DJ-ing. Varje land har en deltävling och vinner man den så blir det en stor världsfinal. Redan när jag DJ-at i ett år så började jag bli sugen på att vinna det här. Nu har jag vunnit i Sverige så nu måste jag ta nästa mål, säger Christophe Marchandise.

Det handlar om begreppet turntablism som blivit lite av en egen kultur. Istället för att som en vanlig DJ mixa musik så skapar anhängarna musik med skivspelarna som får fungera som instrument.

Kulturen kommer från början från Bronx i USA.

– Killen som kom på det spelade musik när hans mamma kom in i rummet och klagade på att han spelade för högt. Då stoppade han skivan som han spelade och så rörde han lite på den och då hörde han att det lät bra. Sen utvecklade han det, säger Christophe Marchandise.

I tävlingssammanhang bedöms en rad olika saker som teknik, tighthet, där man bedömer hur bra olika moment sitter ihop, uppfinningsrikedom samt crowd respons, det vill säga hur bra publiken är med.

Den 4 oktober tävlar Christophe Marchandise mot deltagare från resten av världen.