Malmö

Lärarfacket fruktar lärarflykt

1:09 min

Malmö kommun hamnar på 202:e plats bland Sveriges 290 kommuner. Facket är rädda för att tappa ännu fler behöriga lärare i Malmö.

Nästan 60 procent av lärarna i Malmös grundskolor har lärarlegitimation, på gymnasiet nästan 70 procent.

Catharina Niwhede, som är ordförande för Lärarnas riksförbund i Malmö, säger att Malmö ofta tappar sina behöriga lärare till kranskommuner som kan locka med bättre förutsättningar både med lön och arbetsmiljö.

– Duktiga lärare rekryteras aktivt för att man ska få legitimerade lärare till sina skolor. Och de kan få löneökningar på flera tusen kronor, säger Catharina Niwhede.

Skolan i Sverige har som ambition att alla elever ska kunna få en likvärdig skolgång, men ambitionen ligger långt ifrån verkligheten när det handlar om resurser, undervisningsmiljö och lärarnas kompetens.

Det finns flera olika faktorer som vägs in. Rapporten tar hänsyn till flera olika variabler som till exempel: lärarnas lön, lärarnas behörighet, lärartäthet och elevernas resultat.

Klassiskt också vad gäller betygen att det är stora skillnader mellan pojkar och flickor.

Lärarna har fått mycket administration som andra skulle kunna göra. Förr fanns skolvärdinnor och fritidsledare. All sådan personal bortplockad för att det kostar pengar.

– Det kan handla om att tvätta klassrummets gardiner, vattna blommor, elevvårdande samtal och kontakt med soc. Allt de vill är att undervisa, Catharina Niwhede.