Malmö

Palestinier inleder hungerstrejk utanför Migrationsverket

4:58 min

Idag är det över två veckor sedan en grupp palestinier satte upp ett läger, i protest, utanför Migrationsverket på Jägersro i Malmö. De protesterar mot Migrationsverket och att de inte får stanna i Sverige. Idag inleder de 94 en hungersstrejk.

De kan inte skickas tillbaka någonstans av olika anledningar, många av dem är också statslösa. Så det är stopp i deras ärenden och så lever de här som papperslösa.

Deras tid går åt för att vänta. Några av dem har levt i det här tillståndet i nästan åtta år.

– Det är som det arabiska talesättet: Man är i samma läge som den separerade. Man är varken gift eller skild. Det är precis så. Man hänger mellan jord och himmel. De har ingen fast mark under fötterna och inget skydd., säger Fakhri Hamad, talesmannen för det palestinska nätverket.

Migrationsverket gör olika bedömningar helt enkelt och prövar alla fall individuellt, beroende på vad som har hänt eller händer i de länder som flyktingar kommer från. Men konsekvenserna av den långa väntan blir problematiska.

Varje individ har sin historia, men alla har kommit till Sverige av samma anledning.

– De kom hit för att de ville ha frihet. Men tyvärr, de lämnade ett fängelse i Palestina och hamnade i ett nytt fängelse av byråkrati, lagar och rutiner här i Sverige. Och det är inte acceptabelt, det är inte humant, säger talesmannen Fakhri Hamad.

Nu tar de protesten ett steg längre. Nätverket har enligt Fakhri Hamad haft en del samtal med Migrationsverket, men det har inte hänt så mycket. Att de inleder hungersstrejken är för att visa att de menar allvar. Hungerstrejken innebär att de inte äter eller dricker något annat än vatten och salt.

Enligt palestinierna själva är nu lösningen att de får uppehållstillstånd.