Malmö

Mindre populärt att hyra konst

4:04 min

Allt färre konstobjekt från Malmö Konstmuseum utdeponeras till kommunala eller privata arbetsplatser, visar siffror som Sveriges Radio tagit fram. Curator Marcus Pompeius på museet hoppas nu att fler ser värdet i att ha kvalitetskonst på arbetsplatsen.

– Jag tycker naturligtvis det hade varit kul om det hade ökat med 1000 verk till om året. Jag hoppas naturligtvis att fler hör av sig. Konsten är ju till för Malmöborna, säger han.

I första hand myndigheter och institutioner, men också företag, kan deponera konst av Malmö Konstmuseum till en relativt låg kostnad per år. Tanken är att konsten hyrs ut för att visas upp, snarare än att lagras i museets samlingar dit få personer ut allmänheten har tillträde.

Copenhagen Malmö Port, som driver hamnverksamheten i Köpenhamn och Malmö, har länge hyrt konst av museet. I hamnföretagets lokaler hänger 34 verk, berättar vd Johan Röstin som visar runt i lokalerna.

– Tavlan vi tittar på just är en tavla över Malmö hamn. Jag skulle gissa att motivet är från 1940- eller 50-talet. Bakom fartygen ser man de gamla husen som fanns i hamnen och som fortfarande är aktiva. I nästan varje kontorsrum har vi tavlor som är utlånade från museet, säger han.

Varför är det viktigt?

– För det första så tror jag inte det är många som målar hamnmotiv längre. Sen är ju konst viktigt. Det är en fröjd för ögat.

Kanske inte överraskande har många av tavlorna som hänger i lokalerna ett marint tema. Enligt Johan Röstin vittnar det om sjöfartens historiska betydelse i regionen.

–Vi älskar ju allt som har med hav och hamn och göra. Jag tror att de flesta som jobbar här är väldigt nördiga.

På Malmö konstmuseum gör curatorn Marcus Pompeius bedömningen att de nu utdeponerade konstverken har ett värde på mellan 10 och 15 miljoner, medan verksamheten drar in cirka 400 000 kronor årligen till museet. Prissättningen per verk är beror på vilken typ av konst som efterfrågas och var den ska hängas upp. Men trots att museets samling består av många tusen verk, finns inte alla tillgängliga som deposition.

– Man väljer inte fritt från våra samlingar, utan vi väljer ut med omsorg. Dels vad som skulle passa in i miljön, men också hör jag vad de tycker är en lämplig inriktning, säger Marcus Pompeius.

De senaste åren har antalet utdeponerade konstverk varierat mellan cirka 1900 och 2000. Men förra året minskade antalet till strax över 1700, enligt siffror som museet tagit fram till Sveriges Radio.

Orsaken till minskningen är enligt Marcus Pompeius flera, som att företag flyttar till nya moderna lokaler eller att en ny chef vill sätta sin prägel på kontoret. En annan förklaring kan vara att det handlar om att spara pengar. Men Marcus Pompeius är optimistisk.

– Jag ska inte säga att jag är speciellt orolig, även om det börjar bli trångt i min del av magasinet.